Cégalapítás Németország

A KFTkreátor megalapítja a megrendelők vállalkozását Berlinben és Münchenben is. Ügyfeleink megbízhatnak minket a német cégalapítás teljes lebonyolításával. Irodánk szolgáltatásai közé tartozik:

- Cégalapítás Németországban

- Székhelyszolgáltatás Németországban, Münchenben és Berlinben

- Bankszámlanyitás Németországban

- Közösségi Adószám ügyintézés Németországban

- Kész cégek értékesítése EU-s Adószámmal 2 hét alatt

Cégalapítás Németországban

A KFTkreátor igyekszik a legrövidebb határidővel lebonyolítani a németországi cégalapítást, az aláírt dokumentumok leadását még az aláírás napján, vagy legkésőbb a következő munkanapon beadjuk a kereskedelmi kamarához és a cégbírósághoz. A cégbíróság többnyire 1-3 hét alatt engedélyezi a cégbejegyzést, és bocsátja az alapítók rendelkezésére a HRB-Végzést, amely már tartalmazza a cégjegyzékszámot.

A Végzés kiosztását követően irodánk benyújtja a kérvényt a német és a Közösségi Adószámra a helyi Finanzamt-hoz, ahol a feldolgozandó kérvények számától függően leghamarabb 2 hónap alatt ítélik oda az EU-s számot, ám nem ritka az sem, hogy akár fél évet kell várnia a vállalkozásnak az ÁFA-mentes számlázáshoz szükséges adószámra. Amíg a közösségi adószám nem kerül a cég birtokába, mindaddig a KFT nem számlázhat ÁFA-mentesen más uniós államokban regisztrált cégeknek, ám Németországban már előtársaságként is folytathat gazdasági tevékenységet a cég attól kezdve, hogy a cégbejegyzési kérelem regisztrálva lett a cégbíróságon és a kereskedelmi kamaránál.Sokan viszont nem tudják kivárni a legalább két hónapot, amíg az alakuló társaság megkapja a Közösségi Számot, az ilyen érdeklődőknek kínálunk fel eladó cégeket, amelyek már megkapták az uniós kereskedelemhez szükséges UidST-t.

Kattintson a linkre az Eladó német GmbH-kért. Ha szorít az idő, akkor tehát a Ready Made cég megvásárlása a legcélszerűbb és leggyorsabb megoldás. Ha viszont Németországban szeretnénk tevékenységet folytatni, és nem sürgős a Közösségi Adószám, akkor javasolt inkább egy új céget alapítani, hiszen az kedvezőbb áron elérhető mindazok számára, akik Németországban vállalkoznának. Irodánk a teljes cégbejegyzési procedúrát átvállalja, azaz az ügyfeleknek nem kell foglalkozniuk a részletekkel, a dokumentáció összeállításával, mindössze a követlező iratokat, adatokat kell rendelkezésünkre bocsájtaniuk, hogy mi előkészíthessük a cégalapítást Németországban.

Milyen cégformák léteznek Németországban?

Németországban a leginkább népszerű cégforma a KFT, amelynek két formája is létezik itt:

1. GmbH

2. UG

Hogy megértsük a GmbH és az UG közötti különbséget, látogassák meg UG vagy GmbH alapítás aloldalunkat. Nagyvonalakban annyit, hogy mindkét cégforma Korlátolt Felelősségű Társaság, a GmbH-nak 25.000 euró a minimun tőkéje, míg az UG 1 euróval is alakítható.

A KFT-nél nagyobb, elismertebb vállalkozási forma, a nagy hírnévnek örvendő Részvénytársaság, vagyis AG. Az AG azonban legalább 50 ezer euró törzstőkével hozható létre.

A munkavállalók körében kedvelt és népszerű forma a Gewerbe, azaz magánvállalkozói engedély, és a Gbr, ami több magánvállalkozó csoportusulását jelenti.

Német cégalapítás: szükséges okmányok, adatok

1. Személyigazolvány másolata, mind a két oldala

2. Lakcímkártya másolata, mind a két oldala

3. Tevékenységi körök megjelölése

4. Lehetséges cégnevek megadása (3-4 darab)

Ha ezen információkat eljuttatja irodánkhoz E-mail-ben, akkor munkatársaink időpontot egyeztetnek a közjegyzővel, és megrendelőink részére előkészítik az aláírnivaló okmányokat. A céget alapító személynek, személyeknek olyan dokumentumokat kell majd aláírniuk, mint meghatalmazások az egyik munkatársunk részére, hogy az eljárhasson a cégalapítás ügyében, nyilatkozatok, amelyben a tagok és az ügyvezetők nyilatkoznak arról, hogy nem büntetett előéletűek, nincs tartozásuk a német állam, és más ország adóhivatala felé sem, s a közelmúltban nem voltak ügyvezetői olyan vállalkozásnak, amelyik csődbe ment, vagy csődeljárás folyik ellene.

Sokszor felvetődik, hogy nem volna-e lehetséges a közjegyzői meghatalmazással történő cégalapítás kivitelezése oly módon, hogy a magyar ügyfél egy magyarországi közjegyző előtt ír részünkre egy meghatalmazást, amelyben megbíz minket a cégügyintézéssel, s a további, hitelesítést igénylő dokumentumokat is magyar nyelven írná alá egy magyarországi közjegyzőnél. Elméletben volna erre lehetőség, azonban irodánk nem vállal ilyennemű cégalapítást Németországban, ugyanis nem egy visszaélés történt már hasonló esetekben. Éppen ezért az ügyfeleknek ki kell utazniuk hozzánk Németországba a németországi cégalapítás lebonyolítása, elindítása végett egy alkalommal, hogy egy németországi közjegyző előtt, munkatársunk jelenlétében írja alá a szükséges dokumentumokat.

A németországi cégalapítás folyamata

Az ügyfél felveszi magyarul is beszélő kollégánkkal a kapcsolatot, és leegyeztetik a társaságalapítás részleteit, megbeszélik, milyen cégformára volna szüksége a megrendelőnek, ezt követően elküldi a szükséges adatokat, hogy előkészíthessük a szükséges dokumentációt, majd az előre egyeztetett időpontban a megrendeő megjelenik németországi irodánkban, ahol még az aláírás előtt röviden átbeszéljük a legfontosabb részleteket, még egyszer leellenőrizzük az adatokat. Ha minden rendben találtatott, akkor elkísérjük ügyfelünket a közjegyzőhöz, ahol aláírja az alapításhoz szükséges okmányokat, s a közjegyző hitelesíti azokat. Mindezeket követően a bankban kell elhelyezni a törzstőkét, amely vállalkozásformától függően változó. GmbH alapítás eseténa törzstőke 25.000 euró, UG alapítás esetén pedig a minimális Kapital 1 euró, de véleményünk szerint nem érdemes egy euróval céget alapítani, hanem legalább 2-300 euróval érdemes kezdeni. A cég tőkéje a cégvagyont képezi, s ez alapítás után kivehető a bankból, és felhasználható a cég céljainak elérése, a működési költségek finanszírozása céljából.

Többnyire az általunk javasolt bank megnyitja a cég folyószámláját, ritkán viszont visszautasíthatja a bankintézet az ügyfél számlanyitási kérelmét, éppen ezért több bankintézettel is jó kapcsolatot ápolunk, mert ha egyik-másik bank visszautasítja a számlanyitási kérelmet, akkor kénytelenek vagyunk egy másik pénzintézethez elfáradni a számla megnyitása és a törzstőke befizetése miatt. Erre a procedúrára legkevesebb 4 órát kell szánniuk a céget alapítóknak, tehát érdemes még a délelőtt folyamán megérkezni irodánkba, hogy még zárás előtt végezzünk az aláírásokkal és a számlanyitással. Ha sikeresen megnyitottuk a cég törzstőke számláját, akkor ügyfeleinkkel végeztünk, utazhatnak vissza Magyarországra, vagy felkereshetik német üzleti partnereiket, akikkel üzleti partnerségre kívánnak lépni.

Mennyi idő a cégalapítás Németországban?

A cégbejegyzés Németországban nem olyan gyors, mint Magyarországon, a megrendelőknek a cégbejegyzésre legalább két hetet kell várniuk, ám az sem ritka, hogy ennél tovább tart, amíg a cégbíróság kiadja a Bejegyző Végzést, ami igazolja a gazdasági társaság felállását, s ebben már megjelenik a cégjegyzékszám is. Ez a folyamat tulajdonképpen még nem is számít egy hosszú, idegtépő procedúrának, hiszen 1-3 hét alatt feláll a cég, s ezalatt is már előtársaságként lehet szerződéseket kötni.

A németországi cégalapítási folyamat legnehezebb része az Adószám kiosztása. Esetenként változó időtartammal kell számolniuk a klienseknek, ami azt jelenti, hogy ha szerencsések, akkor akár már a cégbejegyzés után két héttel megkapják az adóhivataltól a DE előtagú számot, amely feljogosítja a vállalkozást a más uniós államokkal való kereskedelemre az Áruforgalmi Adó megfizetése nélkül, de olyan esettel is volt már dolgunk, ahol az APEH nem kevesebb, mint fél évet váratott a Közösségi Adószámra. Ezen folyamat meggyorsítására nincs lehetőség, nem létezik egy külön tarifa megfizetése sem, amivel meggyorsítható az Adószám kiosztása, ez teljes egészében a helyi Finanzamt határkörébe tartozik. S ha késik az adószám, akkor nem érdemes agresszív módszerekkel, tolakodó módon sem zaklatni az Adóhatóságot, mert akár rossz néven is vehetik ezt az akciót, és megtörténhet, hogy szándékosan húzzák az időt. Természetesen irodánk munkatársai heti rendszerességgel finoman érdeklődnek a Finanzamtnál az esedékes Közösségi Adószámok felől, ám ezt mindig tisztelettudó módon tesszük, nehogy megnehezítsük a folyamatot.

Fontos még megemlíteni, hogy a német Finanzamt újabban nem kedveli az úgynevezett virtuális székhelyeket, azaz az olyan regisztrált címeket, ahova több tucat, netán több száz cég van bejegyezve. Az adóhivatal elvárása egy tényleges iroda megléte, amely alkalmas az adminisztratív tevékenység folytatására. Cégünk ilyen székhelyet is tud biztosítani az alakuló vállalkozások számára, amely kielégíti az adóhivatali elvárásokat. Ezen irodák habár kicsik, de ezekhez kulcsot is kap a bérlő, és használhatja azt ténylegesen. S egy irodára csakis egyetlen egy vállalkozást jegyeztetünk be, ami megfelel az adóhivatal által támasztott igényeknek a székhely tekintetében.

Alakuló cégéhez ezért javasoljuk egy ilyen reális iroda kibérelését, amely alig kerül többe a virtuális irodánál, egy kisebb iroda bérleti díja már megvan havi 150 Euróból, míg a virtuális székhely is 100 euróba kerül, s a virtuális címmel nem garantált, hogy a vállalkozás megkapja az adószámot.

Mindezen tényezőket fontosnak tartjuk megosztani ügyfeleinkkel, hogy a megrendeéől ezen ismeretek fényében eldönthessék, hogy az alapítást választják, vagy inkább egy létező céget vásárolnának fel.

Nemetorszag

.