Cégformák Németországban, a KFT

Németországi cégformákat taglaló leírásunkban a kétfajta KFT-forma mibenlétét tárgyaljuk, hogy a megrendelők különbséget tudjanak tenni eme két népszerű forma között, és ésszerű döntést hozhassanak atekintetben, hogy melyik formát szeretnék létrehozni. Vissza a németországi cégalapítás részleteire.

A GmbH alapítás

Ha GmbH-t szeretne alapítani Németországban, akkor tudnia kell a megrendelőnek, hogy a GmbH alapításához 25.000 Euró törzstőke szükséges, amit egy helyi bankban kell letétbe helyeznie a társaság ügyvezetőjének, és a banki igazolással adható be a cégbírósághoz az alapítási kérvény.

Tulajdonképpen ez az alap KFT-forma a német régióban, hiszen a törzstőke nagysága miatt elismert, és megbízható cégformaként fungál. Habár egy Korlátolt Felelősségű Társaság, akárcsak a neve is mutatja, korlátolt felelősséggel bír, a 25.000 euró elég garanciának bizonyulhat, így a partnercégek nagyobb hitelt adnak egy ilyen cégformának, szívesebben kötnek azzal szerződést, mint egy egy eurós társasággal, egy UG-val.

A 25 ezer eurónal azonban magasabb tőkével is indulhat a társaság, sőt cégvagyonként apportot, azaz tárgyi eszközöket is bevihetnek a tagok, az ügyvezetők a cégbe, ennek procedúrája azonban meglehetősen körülményes, hiszen fel kell értékelni a tárgyi eszközöket, ami nem csak időbe, hanem pénzbe is kerül.
A törzstőke letétele után az hamarosan ki is vehető, hiszen a társaságnak működnie kell, s ebből az összegből fenntarthatja magát, sőt befektethet, termékeket vásárolhat, üzleti célokra fordíthatja azt. Ha nem elegendő a 25 ezres törzstőke, akkor tagi hitelként további pénzösszeget pumpálhatnak a tagok illetve ügyvezetők a gazdasági társaságba.
A társaság tőkéje egy esetben lehet az előírt minimum fele is akkor, ha két tag alapíthat GmbH-t, ekkor a német jog megengedi, hogy a 25 ezres tőkének csak a felét fizessék be a tőkeszámlára a tagok.


De most lássuk, milyen formális különbségek vannak a GmbH és az UG között:

  Az egy eurós KFT, azaz UG alapításaAz UG csakis egy dologban különbözik a GmbH-tól, ez pedig a törzstőke nagysága. Míg egy GmbH alaptőkéje minimálisan 25.000 euró lehet, addig egy UG-t akár egy euróval is megalapíthatnak az alapító tagok. Ez a törvény 2008-ban emelkedett jogerőre, s célja az volt, hogy könnyítsen a vállalkozási lehetőségeken, megadván az esélyt a kisvállalkozóknak is, akik talán nem tudtak megalapítani egy GmbH-t 25 ezres tőkével. Habár a minimálisan megszabott törzstőke egy UG esetén mindössze 1 euró, jó, ha mégsem egy euróval alapítják a tagok a társaságot, mert ebben az esetben teljesen hiteltelenné válik az iparkamara szemében a társaság. Legalább annyit illő befizetni a tőkeszámlára, ami egy-két hónap működési költséget fedez, tehát olyan 500 euróval ajánlott létrehozni az UG-t.

A GmbH és az UG között tehát ez az egyetlen egy különbség van, semmi egyéb, hiszen mindkettő Korlátolt Felelősségű Társaság.

Egyéb szolgáltatásaink:

Romániai KFT alapítás
Csehországi cégalapítás
Lengyelországi cégalapítás
Eladó kész GmbH-k

Keresse fel irodánkat Budapesten, vagy egyeztessen időpontot egy személyes találkozóra a kiszemelt országban. Mindenütt szakképzett munkatársak állnak a rendelkezésére.


ÚJ: HÍREINK!

További országok

.