Lengyel Cégalapítás

Lengyel cégalapítási szolgáltatásunkkal állunk a Lengyelországban cégalapításra készülők rendelkezésére. Teljeskörű ügyintézést vállalunk a cégbejegyzést illetően, melyhez hozzátartoznak a következő szolgáltatásaink:

- Cégalapítás Lengyelországban

- Közösségi Adószám aktiválása

- Széhelyszolgálat 

- Bankszámlanyitás

Mennyi idő a cégalapítás Lengyelországban?

Munkatársaink a megrendelők igényeihez igazítja munkatervét, ezért célunk a hatékony és precíz cégügyintézés. Célunk, hogy a legrövidebb idő alatt létrehozzuk az Ön lengyel KFT-jét. A lengyelországi cégbíróság egy-két hét alatt bejegyzi a gazdasági társaságot, s ha a vállalkozás már megkapta a helyi adószámot, és rendelkezik cégjegyzékszámmal, akkor szakképzett kollégink kérvényt nyújtanak be az adóhivatalhoz a Közösségi Adószám megszerzésére. Az EU-s adószám kiosztásának ideje 1 héttől 4-5 hétig terjedhet attól függően, hogy az adóhivatali alkalmazottak milyen gyorsan dolgozzák fel a beérkező kérvényeket. A lengyel cégalapítási költségekről itt informálódhatnak az érdeklődők.

Adók Lengyelországban

Lengyelországban a társasági adó 19%, az ÁFA mértéke 23%, ám ha más Európai Uniós tagállammal folytat kereskedelmet egy lengyel vállalkozás, akkor az ÁFA nulla.

Cégalapítás menete Lengyelországban

A lengyel cégalapítás folyamata a következőképpen zajlik. A klienseinknek először fel kell enniük magyarul is kommunikáló szakemberünkkel a kapcsolatot az időpontegyeztetés céljából, ezt követően pedig szeretnénk megkapni az alapításhoz szükséges adatokat is, mint:

- Személyigazolvány-másolat

- Lakcímkártyamásolat

- Tevékenységi körök, azaz TEÁOR-számok

- Cégnevek

Munkatársaink előkészítik az előre egyeztetett időpontra az aláírnivaló iratokat, amelyeket ügyfeleink egy helyi közjegyző előtt kell aláírjanak. Az aláírnivaló okmányok között vannak nyilatkozatok és meghatalmazások. A nyilatkozatokban a tagok és ügyvezetők nyilatkoznak arról, hogy büntetlen előéletűek, hogy megfelelnek a törvényi előírásoknak, amik a vállalkozásalapításra vonatkoznak, az ügyvezetőnek nincs eltiltása az ügyvezetői tisztségtől, és a tagok és ügyvezetők nem voltak a közelmúltban tagjai/ügyvezetői csődbement gazdasági társaságnak, vagy csalást elkövetett vállalkozásnak. Ezt követőek munkatársunk elkísérik a Lengyelországban vállalkozni kívánni akaró ögyfelet valamelyik helyi bankintézetbe, hogy megnyissák a céges folyószámlát. A törzstőkét nem kötelező elhelyezni a folyószámlán, hiszen erre vonatkozóan is közjegyzői nyilatkozatot tesznek a tagok és ügyvezetők, miszerint a vállalkozás rendelkezésére bocsájtották a szükséges minimum törzstőkét, amely a házipénztárban lesz elhelyezve, s a vállalkozás ezen összegből kezdi meg működését. 

Figyelem: Néha előfordul, hogy egyik-másik pénzintézet visszautasítja a számlanyitást, ekkor más bankban kell próbát tenni a számla megnyitására. Az alapítás elindítására egy napot kell szánniuk az ügyfeleknek, ami azt jelenti, hogy az irodánkban való részletek megbeszélésétől, a közjegyző előtti meghatalmazások és nyilatkozatok aláírásán át a folyószámla megnyitásáig legalább 4-5 órával kell számoljanak az ügyfelek. Célszerű tehát éppen ezért akár Lengyelországban tölteni egy éjszakát, hogy reggel 9-kor elkezdve az ügyintézést, kora délutánra befejezhessék azt.

Ha végeztek ügyfeleink az aláírásokkal, akkor a továbbiakat már elvégzi kollégánk, aki bejegyezteti a céget a cégbíróságon, beírja a vállalkozást az ÁFA-körbe, és leteszi a szükséges kérvényeket a helyi adóhivatalban. A cégbíróság olyan egy-három hét leforgása alatt adja ki a lengyel adószámot, és a cégjegyzékszámot. Kollégánk a végzés kibocsájtását követően leadja a kérvényt az adóhivatalban a Közösségi Adószámra. Természetesen a lengyel adóhivatal sajátos időgazdálkodása révén megtörténhet, hogy akár már a kérvény leadásától számítva egy hét múlva elkészül az EU-s adószám, de nem ritka az sem, hogy heteket kell várni erre. 

Mihelyst a cégbíróság bejegyezte a céget, és kiadta a Végzést, munkatársaink azonnal értesítik a céget alapító személyeket, és szkennelve elküldik részükre a REGON és KRS aktákat. A cégalapítás Lengyelországban akkor teljesedett be, ha a vállalkozás megkapta az Európai Uniós Adószámot is. 

Irodánk székhelyszolgáltatással is foglalkozik, így az alakuló cégek székhelyet is kérhetnek tőlünk, ha nem tudnak az alakuló vállalkozásnak egy székhelycímet biztosítani. Könyveléssel ugyan nem foglalkozik irodánk, ám ajánlunk Önöknek könyvelőt is, aki a cég könyvvitelével fog foglalkozni, beadja a havi illetve negyedéves bevallásokat is. 

Sok kérés érkezik hozzánk létező, azaz Ready Made cégek megvásárlására. Sajnos, ezen szolgáltatás nem tartozik irodánk portfóliójához, hiszen a helyi adóhivatal nem nézi jó szemmel az olyan céges ügyintézőket, akik folyamatosan alapítanak a saját nevükre KFT-ket azzal a céllal, hogy aztán tovább értékesítsék azokat, így tehát ügyfeleinknek Lengyelországban csakis a cégalapítási szolgáltatásunkat tudjuk felkínálni. Azzal sem foglalkozik irodánk, hogy felkutasson létező eladó cégeket, hiszen ennek is megvannak a maga veszélyei.

Cseh Cégalapítás

.