Cégalapítás Horvátország

   Az ön terve a horvátországi cégalapítás? Rendelje meg a KFTkreátor-tól horvát cége megalapítását, Közösségi Adószámmal, és székhelyszolgáltatással együtt. Horvátország 2013 július 1-i csatlakozása megnyitotta a kaput Horvátország és az Európai Unió más tagországai között mind politikai, mind a gazdasági kapcsolatok területén. 


Az Európai Közösséghez való csatlakozás új lehetőségeket hoz mind a horvát gazdaság számára, mind az országba befektetni kívánók számára. Lévén, hogy a Földközi Tenger partján elterülő állam teljesjogú EU-s taggá vált, így az ottani rezidens cégek immár EU-s Adószámot is igényelhetnek, amellyel ÁFA-mentes ügyleteket folytathatnak más tagállamokkal. Cégalapítás Horvátországban teljes szolgáltatással, székhellyel és bankszámlanyitással irodánknál!

A horvátországi cégalapítás költsége:

J.D.o.o - 999 Euró minden költséggel + Székhely 400 Euro / 1 év

D.o.o   -  1190 Euró minden költséggel + Székhely díj

Székhelyszolgáltatás ára 450 Euró

Könyvelési díj havi 80-100 Euró-tól. 

Cégalapításhoz szükséges adatok:

1. Személyigazolvány másolata

2. Lakcímkártya másolata

3. TEÁOR-kódók

4. Pár lehetséges cégnév

Sokakban felmerül a kérdés, egy EU-s országban miért szükséges még mindig az útlevél? Sajnos Horvátország még nem tart ott az EU-s felzárkózásban, hogy külföldi, más EU-s állampolgárok személyigazolvánnyal intézhessék ügyeiket Horvátországban.

Ha ezen adatokat elküldik irodánknak e-mailben, akkor ezt követően pár nap múlva már ki is utazhatnak hozzánk Zágrábba (3 óra távolságra Budapestről) az alapítási dokumentumok aláírása céljából. Ahhoz, hogy előkészíthessük a közjegyzőnél történő aláírást, először meg kell kérjük az ügyfél számára a személyes horvát adószámot a helyi adóhivataltól, melynek kiosztási ideje kb 3 munkanap, s a cégnevet is le kell foglaljuk, melynek elbírálása szintén pár napba telik. Ha a cégnevet engedélyezte a cégbíróság, és az Apeh kiosztotta a helyi adószámot az ügyfél részére, akkor írhatja alá az ügyfél a cég megalapításához szükséges okmányokat.


                     KFT, cégalapítás Horvátországban

Horvátországban a KFT alapítás folyamata ugyanaz, mint Európa más országaiban, és itt is kétfajta KFT forma létezik, akárcsak Németországban. A teljesértékű KFT a D.o.o, a német GmbH megfelelője volna, amit 20.000 Hrk alaptőkével, Kb 2800 eurónyi tőkével alapíthatunk, ennek horvát megnevezése D.o.o., a német 1 eurós UG megfelelője pedig a J.d.o.o., mely társasági forma szintén Korlátolt Felelősségű Társaság, a törzstőke minimuma azonban mindössze 10 kuna, azaz kb 350 Ft. Az egyszerűsített KFT alapítást a 2008-ban hatályba lépett 111/12-es rendelet teszi lehetővé, amit azért emeltek törvényerőre, hogy megkönnyítsék a kisvállalkozók vállalkozási lehetőségeit. Léteznek még vagyoni társaságok, mint BT, KKT, s a legnagyobb elismerésnek pedig a Részvénytársaság, azaz a D.D. örvend, melynek minimális alaptőkéje 200.000 horvát kuna, azaz hozzávetőlegesen 28.000 euró. 

Mindezen gazdasági társaságok közül a KFT két formája a legkeresettebb mind a belföldi vállalkozók, mind pedig a külföldi vállalkozók körében, hiszen ebben az esetben a társaság a cég vagyonával felel, kivéve, ha szándékos csalás, bűntény esete forog fenn. 

A teljesértékű KFT, azaz D.o.o alapításakor a tagoknak be kell vinniük a társaságba a minimálisan elvárt tőkét, azaz a 20.000 kunát, amely tárgyi eszközként is bevihető, ám a legegyszerűbb a készpénz elhelyezése a folyószámlán, melyet a cég bejegyzéséig ott kell tartani a bankban, s miután a kereskedelmi kamara regisztrálta a társaságot, a cég ügyvezetője kiveheti a törzstőkét, hogy a társaság működtetése érdekében felhasználja.

A J.d.o.o bejegyeztetésekor csakis készpénzt tehetnek be a tagok, apport nem vihető be a társaságba alapításkor. A működés során a társaságnak majd tőkét kell emelnie, hogy elérje az elvárt minimumot, a 2.500 eurónyi tőketulajdont. Fontos tudnivaló, hogy az egyszerűsített KFT-t maximum három tag alapíthatja, amelyikből az egyiküknek az ügyvezető szerepét kell ellátnia.

Mennyi időbe telik?

Egy KFT megalakulásához maximum 2-3 hétre van szükség, ám a legtöbbször már egy hét alatt kiadja a cégbíróság a társaság létezését igazoló Végzést. A Végzés birtokában fordulhatunk az Adóhivatalhoz a Közösségi Adószám megszerzését kérvényező űrlappal. 

Szükséges adatok a horvát cégalapításhoz:

1. Személyigazolvány másolat

2. Lakcímkártya másolat

3. Tevékenységi körök megadása

4. Cégnevek (horvátul), a cégnevek fordításában segítséget nyújtunk

Kik alapíthatnak céget Horvátországban?

Horvátországban bármely jogi vagy magánszemély alapíthat gazdasági társaságot. Fentebb olvashattuk, milyen dokumentumok szükségesek, ha természetes személy lesz a tagja a társaságnak, ám ha jogi személy, vagyis egy másik cég lesz a tulajdonosa a horvát KFT-nek, akkor az alapító jogi személytől a következőkre lesz szükség:

1. Végzés

2. Friss cégkivonat

3. Társasági szerződés

4. Illetőségi Igazolás az APEH-től

5. Cég határozata, amelyben elhatározták egy horvát cég létrehozását

A társaság ügyvezetője egy természetes személy lesz, ám Horvátországban nem kötelező alkalmazotti viszonyban állnia az ügyvezetőnek az általa vezetett társasággal. A cég bankszámlája fölött csakis a társaság ügyvezetője rendelkezhet.

A vállalkozás alapításához a megrendeéőknek személyesen ki kell utazniuk Horvátországba, hogy aláírhassák az alapító okiratot, és az eszéki ügyvédünk részére a meghatalmazásokat, amelyekkel jogászunk kijárja a cégalapítást a hivatalokban. Az ügyfeleknek ekkor kell megnyitniuk a törzstőke számlát, amire aztán át kell utalniuk a törzstőke összegét. A cég bejegyzését követően az ügyvezetőnek még egyszer ki kell utaznia, hogy a törzstőke számlát aktív folyószámlává alakíthassa, és megkapja a bankból az internetes banki műveletek végzéséhez szükséges adatokat. 

Adózás Horvátországban

Horvátországban a társasági adó 20%, az SZJA 12%,.

Léteznek még olyan adóformák, mint turisztikai, erdővédelmi és műemlék adók, ezek viszont ezrelékes szintben mérendők. 

2012 óta 25%-os ÁFA-kulccsal dolgoznak a horvát vállalkozások, ám létezik csökkentett, 10%-os ÁFA-kulcs is a turisztikai szolgáltatásokra, valamint bizonyos élelmiszeripari cikkekre.

horvátországi cégalapítás

.