Cégalapítás Románia

Romániában egy cég megalapítása nem tart tovább egy hétnél román adószámmal. Az ÁFA-regisztráció továbbra is nehézkes, a cég tulajdonosait az adóhivatal átvilágítja, és csakis komoly üzleti szándék esetén adják meg az ÁFA-regisztrációt. Irodánk közvetít kész, teljes ÁFA-körös, Eu-s adószámos cégeket. Ezek ára 4.000 Euró körül alakul. Cégünk a romániai cégalapítás teljes folyamatát átvállalja, az ügyfeleknek csupán alá kell írniuk a részünkre készített meghatalmazást a közjegyző előtt, amivel mi bejegyeztetjük a román KFT-t. A KFTkreátor a román cégbejegyzéssel kapcsolatos további szolgáltatásokkal is a rendelkezésére áll a megrendelőknek, azaz a megalakuló társaságnak székhelyet biztosítunk, kiváltjuk a cég Közösségi Adószámát, megnyitjuk a cég törzstőke, valamint végleges folyószámláját, s ha a vállalkozás elkészült, akkor szakképzett, nagytudású, magyarul beszélő könyvelőhöz irányítjuk megrendelőinket.

Romániai cégalapítás: Adózás

Társasági Adó 3% vagy 1%

Osztalékadó 5%

ÁFA 19%

Romániában nem egy, hanem kétfajta társasági adóforma létezik, amelyek nem szabadon választhatók, hanem a cég árbevétele határozza meg, hogy milyen adókategóriába fog tartozni a gazdasági társaság. Alakuláskor alapból a 3%-os, azaz mikrovállalati forma lesz az, amelybe besorolja az adóhivatal a céget, ami azt jelenti, hogy amíg a vállalkozás el nem éri hozzávetőlegesen a 300 millió forint forgalmat, addig ebbe az adókategóriába fog tartozni. Egy 3%-os cég a teljes árbevételének, tehát a kiszámlázott összeg 3%-át kell befizesse társasági adóként, ebben az esetben nem elszámolhatóak a felmerülő költségek. . Ha viszont a cégnek van legalább egy alkalmazottja, a társasági adó 3%-ról 1%-ra csökken.

Amikor viszont a vállalkozás meghaladta a 3000 millió forintos forgalmat, onnantól a 16%-os kategóriához fog tartozni, ami annyit tesz, hogy a társasági adó a tiszta nyereségnek, vagyis a költségek elszámolása utáni tiszta profit 16%-a lesz. 

Romániábana az ÁFA mértéke 19%, ám nemzetközi számlázás esetén nulla százalékos ÁFÁ-val dolgozik a vállalkozás abban az esetben, ha a romániai cég más, az Európai Közösségben regisztrált ÁFA-fizető cég felé állítja ki a számlát. Osztalékadó 5% 2016 január 1-jétől.

Egyéb, a vállalkozások működését érintő adók, mint iparűzési adó, súlyadó, telefonadó, tranzakciós adó nem létezik Romániában, ami vonzóvá teszi az országot a befektetők számára.


Cégalapítás Romániában: Folyamat

A cégalapítás folyamata a kapcsolatfelvétellel kezdődik, ügyfeleink vagy E-mailben, vagy telefonon felveszik velünk a kapcsolatot, és az egyeztetés után elküldik nekünk az alapításhoz szükséges adatokat, mint a szamélyigazolvány, lakcímkártya másolata, a cégnevek és a tevékenységi körök. A KFTkreátor.hu ezt követően előkészíti a szükséges okmányokat, amelyeket egy előre egyeztetett időpontban ügyfeleink aláírnak. Az aláíráshoz ki kell utazniuk Romániába ügyfeleinknek, ahol 1-2 óra alatt végzünk a papírmunkával, melynek része a dokumentumok ellenjegyzése a közjegyző előtt, amit a törzstőke számla megnyitása követ egy helyi bankban. Minderre összesen 2 órát kell szánniuk az ügyfeleknek, s ezután munkatársaink megalapítják azok KFT-jét. A KFT bejegyzési végzése maximum egy hét alatt elkészül, s ha ezt felvettük a cégbíróságtól, akkor a kereskedelmi kamaránál bejelentjük a cég tervezett tevékenységeit, valamint beírjuk a vállalkozást az ÁFA-körbe. Miután a helyi APEH bejegyezte a céget mint ÁFA-fizető vállalkozást, az Uniós Adószám egy-két nap alatt megjelenik az internetes adatbázisban is. A Bejegyző Végzés kibocsájtásának pillanatában már él a cég, s ügyfeleinknek az online banki szolgáltatás megrendelése végett újból ki kell utazniuk Romániába, ahol mindössze egy óra alatt elkészül a cég folyószámlájához az internet banki hozzáférés, melyhez a helyszínen megkapják a kódokat az ügyfelek. A helyi bankokban bármilyen valutanemben lehet nyitni folyószámlát, ami azt jelenti, akár USD, EUR, HUF számla is nyitható. A KFTkreátor a romániai céges számla megnyitásakor az OTP Bankot ajánlja ügyfeleinek, mivel ez már amúgyis ismerős a magyarországi ügyfeleknek, az itteni banki alkalmazottak többsége beszél magyarul, az internetes banki felület magyar nyelven is elérhető, és az átutalási díjak is kedvezőek más bankinténzetek díjaihoz képest. Ha más bankban szeretnének folyószámlát nyitni klienseink, akkor ezt közöljék velünk előre. 

Romániai cégalapításhoz szükséges okmányok, adatok

1. Személyigazolványról másolat

2. Lakcímkártyáról készült másolat

3. Pár lehetséges cégnév

4. Tevékenységi körök, azaz TEÁOR-lista

A személyigazolványról és a lakcímkártyáról a következő adatok szükségesek:

- Teljes név

- Lakcím (Ország, település, irányítószám, utca, házszám)

- Születési adatok, mint születési idő és hely

- Személyigazolvány száma

- Személyigazolványt kiállító hatóság/okmányiroda megnevezése, és kiadási dátum

- Személyi szám

Milyen cégformák léteznek Romániában?

Romániában a legkeresettebb és leginkább alapított cégforma a KFT, a Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyet egyetlen egy magánszemély is létrehozhat, vagy akár jogi személy is lehet a cég tulajdonosa. A román KFT -minimum alaptőkéje 200 román lej (15.000 Ft)- csakis a törzstőkével, a cégvagyonnal vonható felelősségre, természetesen kivételt képeznek a gazdasági bűncselekmények, mely esetekben ha bizonyítást nyer az ügyvezető bűnössége, akkor polgári peres eljárásban felelősségre vonható a szándékos csalásért.

A Részvénytársaság, azaz RT, románul SA, egy elismertebb vállalkozási forma, amelyet azonban egy tag nem alapíthat, legalább 3 tagja kell legyen, köztők egy román állampolgár is, cenzorral és könyvvizsgálóval is kell rendelkeznie, tőkéje pedig minimálisan 50.000 Eurónak megfelelő román lej.

Magvánvállalkozói engedélyek csoportjába tartoznak a PFA és az II, melyek kisvállalkozásoknak számítanak, a PFA nem alkalmazhat alkalmazottakat, az II viszont foglalkoztathat alkalmazottakat is. Ezeknek nincs minimálisan meghatározott alaptőkéjük, s az alapítási költségük is alacsony.

Cégalapítás feltételei Romániában

Ha feltett szándékunk a cégalapítás Romániában, tudnunk kell, hogy Romániában csakis olyan magánszemélyek hozhatnak létre KFT-t, akik tiszta múlttal rendelkeznek, vagyis nem büntetett előéletűek. A büntetlenségről nyilatkozniuk kell az alapító tagoknak és az ügyvezetőknek egy közjegyző által hitelesített nyilatkoztabna, mindemellett pedig a romániai hatóságok megvizsgálják az illető személyt a személyigazolványa alapján egy romániai adatbázisban, hogy megtudják, az alapító személy követett-e el bármiféle bűncselekményt Románia területén. Az APEH csakis abban az esetben adja meg a KFT-nek az EU-s számot, ha az illető büntetlen előélete bebizonyosodik. 

Ha egy jogi személy akar létrehozni egy fióktelepet, adószámot kiváltani Romániában, akkor a következő dokumentumokra lesz szükség az alapító cég részéről:

1. Társasági szerződés

2. Bejegyzést igazoló Végzés

3. Friss cégkivonat

4. Igazolás a céges folyoszámla létezéséről

5. Adórezidensi, azaz illetőségi igazolás

6. Társasági határozat, amelyben a vállalkozás tulajdonosai, ügyvezetője elhatározzák egy romániai cég létrehozását, adószám kiváltását. Romániai lakcímbejelentés itt!

A román cégalapítás folyamata


A megrendelőknek először el kell küldeniük irodánknak a szükséges adatokat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy megszerkesszük az aláírnivalókat. Ha ezeket megkaptuk, akkor akár már másnapra elkészítjük az aláírnivaló okmányokat. Az ügyfeleknek másfél-két órába telik az összes dokumentum aláírása, és a banki törzstőke számla megnyitása. Először a közjegyzőnél kezdünk, ahol a nyilatkozatok és meghatalmazások aláírásra kerülnel, innen továbbmegyünk a bankba, ahol megnyitjuk a céges törzstőke számlát, és elhelyezzük a 200 RON minimális tőkét. Ügyfeleink ha ennél nagyobb tőkével kívánják alapítani a vállalkozást, akkor azt jelezzék előre.
A banki procedúra után ügyfeleink végeztek, innen már csak ki kell várniuk a tíz napot, amíg mi megalapítjuk a társaságot a meghatalmazások alapján. Hozzávetőlegesen tíz munkanap múlva már EU-s adószáma is lesz a vállalkozásnak. Ha megtörtént a cég bejegyzése, akkor az ügyfélnek egy második alkalommal is le kell fáradnia Romániába, hogy a banktól megkapja az internetes banki szolgáltatáshoz szükséges jelszavakat, amivel majd online banki utalásokat hajthatnak végre.


Milyen más országokban várjuk még cégalapítási szolgáltatással ügyfeleinket? Íme, a következőkben:


Cseh cégalapítás

Áfás szlovák cég eladó

Lengyel cégalapítás

Német cégalapítás

Szerbiai cégalapítás, Szabadkán

Horvát cégalapítás

Vegyék fel a kapcsolatot magyarul beszélő ügyintézőnkkel, ha céget szeretnének alapítani ezen országok valamelyikében.

Cégalapítás Romániában

.