Akár hatszázezer magyar is dolgozhat külföldön?


   A legfrissebb adatok szerint akár hatszázezer magyar is dolgozhat Európa országaiban. Íme, a részletes országlista, hol és hány magyar dolgozik Európában.

                             A vezető hármas:

   Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint 580 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A kftkreator.hu becslése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma. Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast. A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 év végén. Ez közel 29%-kal több mint az előző évben.

statisztika

Ausztria hasonlóan pontos adatokkal rendelkezik. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában. A vezető hármas legvitatottabb tagja az Egyesült Királyság. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában a nagykövetségek adatai alapján. Csak az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, így a minisztérium becslése nagyságrendileg helytálló lehet.

                    Hatszázezer magyar külföldön?

    
A többi országra vonatkozóan már pontosabb adatokkal rendelkezünk, az Eurostat adatainak köszönhetően. A vezető hármas után a listában Szlovákia (9920), Hollandia (9245), és Spanyolország (8935) következik, de hasonló nagyságrendű a magyarok száma Belgiumban, Írországban, és Franciaországban is. További több ezer magyar dolgozik Svájcban, Svédországban és Dániában is. Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat adatok a németországi és ausztriai állami adatokhoz képest alulbecsülik a külföldön dolgozó magyarok számát, és egyes országokra nincsenek friss adatok, így a valós szám a fenti adatoknál akár magasabb is lehet. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok száma meghaladhatja akár a hatszázezer főt is – összegzi a KFTkreator.hu.

                 Bizonytalanságok

   Természetesen az adatokban vannak jelentős bizonytalanságok is, elsősorban az Egyesült Királyságra vonatkozó számok kérdésesek. Figyelembe kell venni azt is, hogy a nem hivatalosan jelenlévő magyar munkavállalók nem jelennek meg a statisztikában, ez még tovább növelheti a számokat, de azt is, hogy a határon átnyúló ingázás, vagy a re-migráció éppen ellenkezőleg, csökkenti a számokat. Összességében azonban az 5-600 ezres szám reálisnak tekinthető még a hivatalos statisztikai adatok alapján is.

Adatforrások:
OECD
Eurostat

.